ΜΟΥΣΙΚΗ Κ ΠΟΙΗΣΗ #1, ACT 1, ΝΙΚΟΣ ΝΤΡΕΛΑΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΝΤΑΒΟΣ

15 Νοεμβρίου 2015, ώρα: 20.30

Πολυχώρος Τριανόν

Κρατήσεις: musicisnetwork@gmail.com

ΝΙΚΟΣ ΝΤΡΕΛΑΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΝΤΑΒΟΣ
Διαδρομή (`Ανθρωπε )

Μία επιλογή ποιημάτων του Κώστα Λάνταβου, μέσα από την οποία ένας άνθρωπος μπαίνει με ορμή στην “περιπέτεια” της ζωής, ωριμάζει, αναπολεί, κάνει απολογισμούς, προετοιμάζεται για το τέλος…

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Μιμή Ροζάκη, Παύλος Σιφναίος
Κιθάρα: Δημήτρης Κουρζάκης
Τραγούδι: Ελένη Λιώνα

Απαγγελία: Κώστας Λάνταβος, Nίκος Σουρβίνος

ΝΙΚΟΣ ΝΤΡΕΛΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959.
Η επαφή του με την μουσική ξεκίνησε αυτοδίδακτα στα τελευταία μαθητικά του χρόνια.
Από το 1977 έως το 1982 σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
ξεκινώντας παράλληλα μαθήματα θεωρίας της μουσικής με τον Σ. Αλεβίζο, και συνεχίζοντας
με σπουδές Αρμονίας με τον Κ. Πάτρα, και τον Γ. Μάντακα στο Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης.
Τα επόμενα δύο χρόνια πήρε μαθήματα Αντίστιξης και Σύνθεσης στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας – Αθήνα, από τον Μιχάλη Τραυλό.
Το 1984 συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνών του Βερολίνου – σύνθεση με τον Witold Szalonek και σεμινάρια διεύθυνσης με τον Friedrich Goldman.
Το 1988 συμμετείχε στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Gaudeamus – `Αμστερνταμ – με το έργο του “Στροφές” για μικτή χορωδία.
Το 1989 το ίδιο έργο επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Μουσικές Ημέρες της ISCM (International Society for Contemporary Music).
To 1989 πήρε υποτροφία από το σωματείο “Μουσηγέτης” ενώ το 1990 το Πολιτιστικό Τμήμα του δυτ. Βερολίνου του έδωσε υποτροφία με τη μορφή παραγγελίας έργου.
Το 1991 ήρθε στην Αθήνα, όπου και διαμένει έως και σήμερα.
Το 1992 πήρε μέρος στο Συνέδριο Μεσογειακής Μουσικής στο Παλέρμο με το έργο “Θητεία” – παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχοντας βιωματική σχέση με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, ενσωματώνει στα έργα του στοιχεία της, όπως κλίμακες, ρυθμούς ή αριθμητικές σχέσεις που προκύπτουν από αυτούς, χειρονομίες και μελωδικά αποσπάσματα, κυρίως με έναν μη προφανή τρόπο.

lantavosΚΩΣΤΑΣ ΛΑΝΤΑΒΟΣ

Γεννήθηκε στή Λάρισα τό 1949 ἀπό Ἠπειρῶτες γονεῖς.
Σπούδασε ἰατρική στό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν καί εἰδικεύτηκε στήν παθολογία τήν ὁποία ἀσκεῖ στή Λάρισα ἀπό τό 1981.
Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος καί Ἀντιδήμαρχος Πολιτισμοῦ
τοῦ Δήμου Λαρισαίων καί Πρόεδρος τοῦ ΔΗΠΕΘΕ
Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο). Ἱδρυτής και διευθυντής τοῦ λογοτεχνικοῦ περιοδικοῦ ΓΡΑΦΗ ἀπό τό 1989 μέχρι τό 2004.

Ἔργα του:

ΠΟΙΗΣΗ
1) ΠΟΡΕΙΑ (Κέδρος 1980)
2) ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ (ΤΟΛΙΔΗΣ 1985)
3) ΝΥΚΤΟΒΙΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ (ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ 1989)
4) ΤΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΦΩΣ ( Τά τραμάκια 1993)
5) ΕΚ ΘΕΟΥ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ (Ἁρμός 1997)
6) Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ (Ἁρμός 1999)
7) ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΕΝ ΚΑΣΣΙΩΠΗ (Σπαρμός 2000)
8) FELIX CULPA (Ἁρμός 2001)
9) ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ (Ἁρμός 2005)
10)Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ (Μεταίχμιο 2006)
11) ΕΓΚΩΜΙΟ ( Μεταιχμιο 2009 )
12) ΤΑ ΕΥΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ (Αρμός 2013 )
13) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΟΥ (Αρμός 2015 )

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
1) Η ΜΑΡΙΩ (νουβελα, Αρμος 2011)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
1) ΟΥΪΛΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ, Ποιήματα (Ἁρμός 1999)
2) ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ, Κατάη (Ἁρμός 2001)
3) ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ, Ἀντίνοος (Ἁρμός 2006)
4) ΠΩΛ ΒΑΛΕΡΥ, Θαλασσινό κοιμητήρι (‘Αρμός 2008)
5) ΕΥΡΙΠΙΔΗ, Τρωάδες (Γαβριηλίδης 2008)
6) ΣΟΦΟΚΛΗ, Φιλοκτήτης (Δήμος Μελιβοίας 2008
7) ΑΙΣΧΥΛΟΥ, Πέρσες (Αιγόκερως 2008)
8) ΕΜΙΛΥ ΝΤΙΚΙΝΣΟΝ, ποιήματα (Αρμός, 2013 )
9) ΖΕΡΑΡ ΝΤΕ ΝΕΡΒΑΛ, ποιήματα 9 (Αρμός, 2013 )
10) ΝΤ.Χ.ΛΩΡΕΝΣ, το πλοίο του θανάτου (Θράκα, 2015 )

Ερμηνευτές

Dimitra Rozaki_fotoΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΖΑΚΗ
Σπούδασε πιάνο με τον Ευάγγελο Κουβαριτάκη στο Εθνικό Ωδείο, από όπου πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Birmingham Conservatoire με τον Frank Wibaut και στο Royal Northern College of Music στο Manchester με την Helen Krizos. Κατέχει τον μεταπτυχιακό τίτλο Postgraduate Diploma in Performance του Πανεπιστημίου του Manchester.
Είναι καθηγήτρια στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και στο Νεοκλασσικό Ωδείο στον Γέρακα.

paylos 4 bwΠΑΥΛΟΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1986. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στη συνέχεια στο Κλασσικό Ωδείο όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο παίρνοντας Δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο βραβείο και τιμητική διάκριση με καθηγήτρια τη Δήμητρα Ροζάκη. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) με καθηγητές τους Κωνσταντίνο Σκορδίλη, Γεώργιο Μαυρόπουλο και Νίκο Ντρέλα αντίστοιχα. Το 2010 συνέχισε τις πιανιστικές του σπουδές στο Royal College of Music, London με καθηγητή τον Niel Immelman και αποφοίτησε το 2012 με τον τίτλο Master of Piano Performance.

Το 2005 και το 2007 απέσπασε το δεύτερο και το τρίτο βραβείο αντίστοιχα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών στην Άνδρο. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Andras Kemenes, Frank Wibaut και Terence Charlston. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του Λονδίνου και της Ελλάδας (Amaryllis Fleming Hall – RCM, Steinway Hall, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Άνοιξη των Πλήκτρων – Καλαμάτα, 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας). Στο εκτενές ρεπερτόριό του συγκαταλέγονται έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος. Διδάσκει στο Νεοκλασσικό Ωδείο.

KourzakisΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΖΑΚΗΣ
Σολίστ και καθηγητής κλασικής κιθάρας γεννημένος στην Ολλανδία. Σπούδασε στο Royal Northern College of Music στη Μεγάλη Βρετανία με καθηγητές τους John Williams και Gordon Crosskey ως υπότροφος του κοινωφελούς ιδρύματος “Λίλιαν Βουδούρη” και στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας με τον Κώστα Γρηγορέα. Κατέχει τους τίτλους Master of Music και Postgraduate Diploma του Πανεπιστημίου του Manchester.
Από το 1995 μένει στην Αθήνα. Δίνει ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός), συμπράττει με ορχήστρες ως σολίστ (Ορχήστρα της Όπερας Δωματίου Αθηνών, Sinfonietta Αθηνών) και, μαζί με τον Άγγελο Μπότση, είναι μέλος του D&A Guitar Duo. Έχει μεταγράψει πολλά έργα -κυρίως ορχηστρικά- για δύο κιθάρες, ενώ μεταγραφές του έχουν καταλογογραφηθεί (Stewart R. Craggs, William Walton: A Catalogue. Oxford: Oxford University Press, 2015). Εμφανίσεις του έχουν καλυφθεί από την τηλεόραση της ΝΕΤ και το Γ΄πρόγραμμα της ΕΡΑ. Συμμετέχει σε CD του διαδικτυακού περιοδικού Tar ερμηνεύοντας μουσική του Μιχάλη Τραυλού.
Από το 2015 ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας. Ίδρυσε και διήυθυνε το Πανελλήνιο Μικρό Φεστιβάλ Κιθάρας που διοργάνωσε το Ωδείο Αγίου Στεφάνου από το 2002 μέχρι το 2010. Προσκαλείται τακτικά σε φεστιβάλ ως καθηγητής και σολίστ (Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας, Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου) και διατελεί μέλος επιτροπών διαγωνισμών.
Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νεοκλασσικού Ωδείου και του Κλασσικού Ωδείου. Ιδιαίτερο κομμάτι της δραστηριότητάς του είναι η διδασκαλία, στην οποία είναι αφιερωμένος πολλά χρόνια.

ΛΙΩΝΑ ΕΛΕΝΗ 2ΕΛΕΝΗ ΛΙΩΝΑ
Γεννηθηκε στην Κοζανη το 1961.Ξεκινησε τις σπουδές της στο Νεο Ωδείο Θεσσαλονικης στην τάξη της Βαρβάρας Τσαμπαλή,απ’όπου αποφοίτησε με Αριστα παμψηφεί.
Παρακολουθησε σεμινάρια όπερας στην Ελλάδα ,την Ιταλία και την Αυστρία με τους:Κώστα Πασχάλη,Βασίλη Νικολα’ί’δη,Eλένη Καρούσο,Anna Tomova-Sintov,Δάφνη Ευαγγελάτου,Αντώνης Κοντογεωργίου,Gabriella Ravazzi.
Πρώτη της εμφάνιση στην σκηνή ήταν στην όπερα του J.Offenbach “La belle Helene”(Oreste) στην Θεσσαλονικη.Στην συνέχεια στην οπερα του Mozart “Le nazze di Figaro”(Cherubino) και στην όπερα του H.Pursell “Dido & Aeneas”(Dido).
Ξεκινησε την συνεργασία της με την Εθνικη Λυρικη Σκηνη το 1995 όπου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές όπερες:”Ευγένιος Ονιέγκιν”(Ολγα),”Κάρμεν”(Κάρμεν),”Παραμύθια του Χόφμαν”(Τζουλιέτα),”Μαγεμένος Αυλός”(3η Ντάμα),”Ο Μανδύας”(Φρούγκολα),”Παριζιάνικη ζωή”(Μετελά),”Η Νυχτερίδα”(Ορλόφσκυ),”Τζιοκόντα”(Λάουρα) και άλλους.
Συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε παραγωγές όπερας (Cavaleria Rusticana,Carmen,Le nozze di Figaro,Μελωδένια πολιτεία,Η Επιστροφή της Ελένης,Die Frau ohne Schatten κ.ά.)
Ως ιδρυτικό μέλος ανεξάρτητων ομάδων παραγωγής όπερας συμμετείχε την τελευταία 2ετία στις παραγωγές:Διδώ και Αινείας(Διδώ),και “Ωραία Ελένη”(Ελένη) στην Αθήνα.
Συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλίες της Κρατικης Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης,της Ορχήστρας των Χρωμάτων και την Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

sourvinosΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το Γενάρη του 1988. Σπούδασε ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ της Λαμίας και στη συνέχεια, αφού γύρισε και πάλι στην Αθήνα σπούδασε Παιδαγωγικά ενώ παράλληλα μπήκε με υποτροφία στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Ιάσμου.
Μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου On Stage, εμψυχωτής και παρουσιαστής των παιδικών φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Κρήτης.Τον Μάιο του 2013, με τη θεατρική ομάδα ‘‘Up_ART.ία’’ κέρδισαν την πρώτη θέση στο πρώτο Θεατρικό Φεστιβάλ 48 x 11 με την παράσταση ‘to μπέεε, or not to μπέεε..?!‘, σε σκηνοθεσία και κείμενα του.
Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις κωμικές, δραματικές,stand-up comedy, μουσικοχορευτικές, παιδικές, καθώς και σε βραδιές ποίησης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Νηπιαγωγός εντάσσοντας την τέχνη της μουσικής, του χορού και του θεάτρου στα σχολεία (θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική αγωγή).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: